marți, 8 noiembrie 2011

Sorin Ghergut. După 15 ani

notă: fiecare şi-a redactat singur prezentarea la ambele cărţi. ne-am gândit că ar fi interesant cum se vedea fiecare acum 15 ani şi cum se vede astăzi.

Marfă:
A venit pe lume în 11 octombrie 1973 la spitalul Brâncovenesc. A locuit, copil fiind şi mai tîrziu puber, în cartierul bucureştean Drumul Taberei. Încercările literare din perioada şcolii generale descoperite şi încurajate de dirigintele şi, totodată, profesorul de matematică, domnul Mihai Rădulescu. Liceul la "Gheorghe Lazăr", perioadă în care participă, împreună cu Dan Pleşa, B.O.Popescu, Dan Cipariu, Răzvan Rădulescu, Alex. Baumgarten ş.a., la şedinţele cenaclului "Săgetătorul" condus de dl. profesor Tudor Opriş.

După o primă apariţie la poşta redacţiei, susţinută de dl. Mircea Iorgulescu în SLAST, debut, propriu-zis, tot în SLAST, cu o prezentare de Ion Băieşu. A mai publicat în Suplimentele literare de la "Tineretul liber" şi "Azi", "Adevărul literar şi artistic", "Echinox", "Literatură şi artă", "Litere nouă". Lecturi la cenaclurile Central şi Litere. Debut editorial în volumul "Tablou de familie împreună" cu Svetlana Cârstean, Răzvan Rădulescu, C.P.Bădescu şi T.O.Bobe.
Absolvent în 1996 al Facultăţii de Litere, secţia română-franceză.

Marfă reîncărcată:

SORIN GHERGUŢ s-a născut pe 11 octombrie 1973, în Bucureşti. A urmat, după Şcoala generală 205 din Drumul Taberei, Liceul „Gheorghe Lazăr“, într-o sală a căruia îi cunoaşte, la Cenaclul „Săgetătorul“, pe Dan Mircea Cipariu, Dan Pleşa, Bogdan O. Popescu, colegi în volumul colectiv Marfă (Editura Salut, 1996) şi infra. A publicat primele versuri în Suplimentul literar artistic al Scînteii Tineretului, în 1989, cu o prezentare semnată de Ion Băieşu. O parte dintre poemele pe care le-a citit, începând din 1992, la Cenaclul „Litere“, apar în volumul colectiv Tablou de familie (Editura Leka-Brâncuş, 1995), în care îi are alături pe T.O. Bobe, Svetlana Cârstean, Mihai Ignat, Cezar Paul-Bădescu, Răzvan Rădulescu şi, ca autor al prefeţei, pe Mircea Cărtărescu. În urma cîştigării în 1998 a concursului de debut „Aurelian Dumitraşcu“ îi este tipărit volumul Time Out (Editura Timpul, Iaşi). În 2011, îi este publicat, la Editura Pandora M, următorul volum de versuri, Orice (subintitulat uverturi & reziduuri). A fost tradus în turcă, cehă şi germană (ich bin ein ander ist bang, poesie aus Rumänien – antologie de poezie românească, cu Mircea Dinescu, Caius Dobrescu, Mariana Marin, Petre Stoica, Edition die horen, Bremerhaven, 2000).


Este absolvent al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, Secţia română-franceză, şi al masteratelor Limba româna contemporană şi Lingvistică teoretică, la aceeaşi universitate.


AURA BĂRÎCĂ GHERGUȚ a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, Secţia română-engleză, în 1998 şi masteratul de lingvistică Teoretică al aceleiaşi universităţi în 1999. Este lector la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Departamentul de Limbi Străine şi Comunicare, unde predă limba engleză din anul 2000. Din 2006 este secretar de redacţie al revistei Lettre Internationale, ediţia în limba română. A publicat studiul „Metaforă şi corporalitate în discursul media“ (Editura Paralela 45, 2009), volum care are la origine doctoratul susţinut la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.

________________________

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu